Saturday, January 31, 2009

มาวิดพื้นกันดีกว่า

ผมรู้สึกว่าตัวเองพึ่งเริ่่มแก่ในปีสองปีที่ผ่านมา (ฮ่า ฮ่า) ทั้งๆที่หน้าแก่+หัวล้านมายี่สิบปีได้แล้ว ปีนี้อายุก็จะย่างเข้าเลขสี่เลยคิดจะสะสมกล้ามเนื้อ และกระดูกไว้ให้เสื่อมเวลาอายุมากขึ้นอีก

ไอ้จะไปเข้ายิมเหมือนตอนอายุยี่สิบต้นๆ ก็เกรงใจภรรยาและลูก เพราะคงไม่พบหน้ากันเพิ่มขึ้นหลายชั่วโมงต่อสัปดาห์ จะซื้ออุปกรณ์ยิมมาที่บ้าน ก็ไม่มีที่ และคงเปลืองเงินไปปล่าวๆ อย่างที่เคยผ่านมา เลยคิดกลับไปในอดีตว่าออกกำลังแบบไหน ที่เราทำได้ ใช้เวลาน้อย สร้างกล้ามเนื้อไว้เผาผลาญอาหารได้เยอะๆบ้าง ก็พบว่ามีดึงตัวขึ้นบาร์ ซิทอัพ และวิดพื้น

ที่ผ่านมาอาทิตย์ที่แล้วลองไปดึงตัวขึ้นบาร์ในสนามของหมู่บ้าน ปรากฎว่าดึงได้ทีละ 1-3 ครั้งเท่านั้น อายเด็ก และท่าจะไม่รุ่งในอนาคตอันใกล้  ซิทอัพก็ทำได้ไม่เลวนักอยู่แล้ว เลยเหลือวิดพื้นที่จะลอง

เดี๋ยวนี้จะทำอะไรควรจะทำการ research บน Internet ก่อน เลยลองค้นหาคำว่า pushup ดู และไปเจอเว็บ One Hundred Pushups ที่มี training program ในเวลาหกสัปดาห์ โดยที่ผู้ที่ทำน่าจะวิดพื้นได้ 100 ครั้ง อ่านดูแล้วเข้าท่า คล้ายๆวิธีที่เราเคยฝึกตอนเด็กๆ

ก่อนอื่นเราก็ต้องไปทำการทดสอบความพร้อมตัวเองก่อนที่หน้านี้ โดยวิดพื้นด้วยท่าที่ถูกต้อง ให้มากที่สุดเท่าที่เราทำได้ ปากผมก็บอกภรรยาว่าทำได้สิบครั้งก็บุญแล้ว แต่ในใจคิดว่าน่าจะทำได้สักยี่สิบล่ะน่า ปรากฏว่าทำได้ 15 ครั้งเท่านั้น ทำเอาเสียความมั่นใจไปพอควรเพราะเคย peak สุดที่ 50 ครั้งเมื่ออายุยี่สิบกว่าๆ (แต่ตอนนั้นนำ้หนัก 75 กิโล ตอนนี้ เวลาผ่านไป 15 ปี นำ้หนัก 105 กิโลซะแล้ว)

โอเคได้ 15 ก็ 15 ก็ไปดูตารางว่าเราอยู่ระดับไหนก็เห็นว่าเป็นระดับ 3 แบบปริ่มๆ พออ่านว่าคนส่วนใหญ่อยู่ระดับ 2 และ 3 ก็คิดว่า เอาล่ะน่าทำได้คล้ายๆคนอื่นก็ไม่เลวนัก จะได้เริ่มฝึกเสียที

ตารางสัปดาห์ที่ 1 อยู่นี่ ทำสามวันต่อสัปดาห์ มีพักระหว่างวันให้ร่างกายได้ซ่อมตัวเอง ดูๆแล้วเราน่าจะพอทำได้ ไว้ทำสำเร็จจะมา update

สาเหตุที่ผมพล่ามทั้งหมดมานี่ก็เพื่อเพิ่ม cost เวลาผมไม่ยอมทำให้สำเร็จ ถ้าเลิกกลางคัน ผมควรจะอายมากขึ้นเพราะได้บอกชาวบ้านไปแล้ว :-D  ต้องคอยดูว่าจะทำได้ครบไหม

Friday, January 30, 2009

How Big Are Small Organisms?

Cells alive! website has a nifty animation that compares the sizes of cells and organisms.  I learned something that I didn't know I didn't know.

The site also has many interesting things about cells.

Wednesday, January 28, 2009

Slumdog Millionaire Should Win A Nobel Prize In Movie


I just saw it and urge you to see it if you can.  Here is the plot from IMDB (no spoiler):

A Mumbai teen who grew up in the slums, becomes a contestant on the Indian version of "Who Wants To Be A Millionaire?" He is arrested under suspicion of cheating, and while being interrogated, events from his life history are shown which explain why he knows the answers.

Incidentally, another one of my favorite movies, 28 Days Later, is also directed by Danny Boyle.

My Wife Discovers Picasa

Now that I post a few online albums from Picasa, my wife is infected with the idea.

She goes all out for Titus' and Tatia's sport days!
http://picasaweb.google.com/mama.aor/20090109TitusSportDay
http://picasaweb.google.com/mama.aor/20090108TatiaSportDay

These would be precious memory one day when our teenage children scream that we don't understand them :-D  The problem with the present is that it's too ephemeral, so I guess we better enjoy all the small pleasures as they come.

Of course, I still think Aor's Tabblo.com pages looks much better but it requires considerably more work to set up.

Monday, January 26, 2009

Applications Of Classical Music

I really like this (I Will Survive):and this (Mozart Bond):If you would like to see and hear more of similar things, double-click the clip to go to the YouTube page and check out the Related Videos.  The performers' are Igudesman & Joo.  You can buy their DVD at their site for 19 Euros.

BTW, the title of the post comes from one of the most interesting classes I've ever had.  Now you can visit the site and read the book online here: Ph 136: Applications of Classical Physics.  If you are interested in physics, I strongly recommend it.

Sunday, January 25, 2009

สัตว์ประหลาด (จริงๆ)


ตัวอะไรเอ่ย?

1. มีตั้งแต่ยอดเขาหิมาลัย ถึงใต้ทะเลลึก มีทั่วโลกทุกอุณหภูมิ
2. ทนอุณหภูมิร้อนกว่าน้ำเดือด หรือเย็นกว่า -200 องศาเซลเซียส
3. อยู่ในสูญญากาศในอวกาศได้ 10 วัน
4. ทนความดันมากกว่าความดันอากาศปกติ 6,000 เท่า
5. อดนำ้ได้เป็นปีๆ
6. ทนกัมมันตภาพรังสีได้มากกว่าคนเป็นร้อยๆเท่า
7. เราโชคดีจริงๆที่เขาตัวเล็กกว่า 1.5 มิลลิเมตร ไม่งั้นคงเหมือนเจอ Aliens + Predators

เขาชื่อ หมีนำ้ (Water Bear หรือ Tardigrade) ข้อมูลเพิ่มเติมที่นี่ และที่นี่ (มีภาพยนต์ด้วย) และข้อมููลภาษาไทยที่นี่

เดี๋ยวผมจะไปหาในไลเคนกับมอส แถวๆบ้านแล้วมาส่องกล้องดูว่ามีไหม

Saturday, January 24, 2009

สีลมภัตตาคาร


สีลมภัตตาคารเป็นร้านอาหารเก่าแก่อยู่ในสีลมซอย  15  ครับ อาหารอร่อย ราคาไม่แพง แต่ผมจะไม่รีวิวอะไรเพราะมีผู้รีวิวและถ่ายรูปอาหารได้ดีกว่าผมที่นี่ และที่นี่อยู่แล้ว

วันนี้ไปทานกับสมาชิกสุขนิยม และเห็นป้ายนี้ครับ ทำเอาใจหายเหมือนกัน:


ถามคนในร้านบอกว่าขายประมาณ 120 ล้าน หรือเช่าเดือนละ 4 แสนนะครับ ยังไงน่าจะไปทานก่อนเขาขายตึกได้นะครับ ถ้าเลิกทำคงน่าเสียดาย

เมื่อสิ้นปี 2551 ร้าน Carlton บนถนนสีลม ตรงสถานีรถไฟฟ้าศาลาแดงก็หมดสัญญาเช่าเพราะค่าเช่าขึ้นไปเกือบเท่าตัวเป็นล้านกว่าๆต่อเดือน ก็หมดของอร่อยกินไปที่หนึ่งแล้ว เห็นคนในร้านบอกว่ายังหาที่เช่าไม่ได้

หรือว่า Carlton จะไปเช่าที่สีลมภัตตาคารดี?  ตัวผมอยากให้เปิดทั้งสองแห่งพร้อมๆกันอย่างน้อยจนผมตาย :-)

ปล. ร้านอาหารสไตล์สีลมภัตตาคารที่เก่าแก่พอกันอีกที่คือ พงหลีภัตตาคาร แถวๆอนุสาวรีย์ชัยสมรภูมินะครับ อร่อย ราคาไม่แพง และจัดการโดยน้าๆของผมเอง ถ้าสงสัยว่าผมไม่เป็นกลางลองหารีวิวใน Google ดูครับ

ถ้าชอบอาหารอิตาเลียน แนะนำ La Buca ในสุขุมวิทซอย 1 ใกล้ๆโรงพยาบาลบำรุงราษฎร (รีวิวที่นี่ ที่นี่ และที่นี่ แต่เชื่อผมเถอะว่าอร่อย เจ้าของร้องเพลงให้ฟังด้วย) และ La Piola ในสุขุมวิทซอย  13 (รีวิวที่นี่ และที่นี่)

Friday, January 23, 2009

อย่าใช้ Firefox ยื่นแบบภาษีทางเน็ต

ปีที่แล้วผมยังใช้ Windows XP อยู่และได้ยื่นแบบ ภ.ง.ด. 90 ที่เว็บกรมสรรพากร สำเร็จอย่างน่าประทับใจ

ปีนี้ผมใช้ Mac และใช้ Firefox 3 เข้าไปยื่นแบบอีก ปรากฏว่าพอถึงหน้าที่ให้กรอกเงินปันผลจากบริษัทต่างๆ ผมก็สามารถกรอกข้อมูลได้ แต่พอกดว่าเสร็จ ข้อมูลที่กรอกเข้าไปไม่ถูกใส่ไปในการคำนวณ เนื่องจากหน้าจอปีนี้ต่างจากปีที่แล้ว ผมเลยไม่รู้ว่าถ้าไม่มีปัญหาจะเป็นอย่างไร ผมงงอยู่พักใหญ่ และกลัวว่าผมจะยื่นแบบได้อีกหรือเปล่า

ผมเลยไปหาคอมที่มี Windows XP และใช้ Firefox 3 กรอกข้อมูลอีก ก็มีปัญหาเดิม

ในที่สุดเลยใช้ Internet Explorer บน Windows XP กรอก ปรากฏว่ากรอกผ่านทุกขั้นตอนในที่สุดครับ

ผมเขียนบันทึกไว้เผื่อจะช่วยประหยัดเวลาใครที่จะยื่นแบบผ่านเว็บไซต์ และเผื่อว่าปีหน้าเว็บกรมสรรพากรจะทำงานกับ browser อื่นๆบ้าง

Wednesday, January 21, 2009

Mobius ResistorI'm quite happy to find out that the Mobius strip (a surface with only one side, looking like a twisted ring) has many practical applications, one of which is the Mobius resistor, a resistor that uses counter-flowing currents to cancel the self-inductance.

Saturday, January 17, 2009

What Is Israel's Plan? Peace Through Genocide?

It's sad but true that throughout human history, genocide was used successfully to bring temporary peace to many local tribes, but I don't think it will succeed this time. (I'm in no way advocating genocide--I'm a live-and-let-live kind of guy.) Sir Gerald Kaufmann, a UK MP who was brought up as an orthodox Jew and Zionist, said: "My grandmother was ill in bed when the Nazis came to her home town.  A German soldier shot her dead in her bed."

"My grandmother did not die to provide cover for Israeli soldiers murdering Palestinian grandmothers in Gaza. The present Israeli government ruthlessly and cynically exploits the continuing guilt from gentiles over the slaughter of Jews in the Holocaust as justification for their murder of Palestinians."

On a related note, I hope enough Israelis people will tell their government to stop this senseless killing after hearing a Palestinian doctor (a regular on an Israel TV show) wailed live on TV about his three daughters killed by the shelling:If you cannot see the subtitles do the following:
1. Play the video
2. Click the triangle button at the bottom-right corner of the video
3. Click the Turn on captions button that looks like the letters CC.

The LA Times has the story.

Tuesday, January 13, 2009

It Could Just Be Coincidence

I found a good explanation about how correct probability thinking can account for seemingly strange things:

 

By the way, I made a page many years ago about The Birthday Paradox mentioned in the video and it still get a few hundred hits per month, probably from students who need to do some homework.

Thursday, January 08, 2009

One Good Reason And Three Bad Reasons To Believe Something

This is one of the most important things to teach a child.

In a nutshell: "Next time somebody tells you something that sounds important, think to yourself: "Is this the kind of thing that people probably know because of evidence? Or is it the kind of thing that people only believe because of tradition, authority, or revelation?" And, next time somebody tells you that something is true, why not say to them: "What kind of evidence is there for that?" And if they can't give you a good answer, I hope you'll think very carefully before you believe a word they say."

The letter was written by Richard Dawkins to his 10-year-old daughter.

ขออนุญาตยกหางตัวเองหน่อยครับ

พอดีรายการฉลาดลำ้กับงานวิจัยไทยมาสัมภาษณ์ผมเรื่อง SaiJai.net แล้วนำไปออกหลังรายการ Sponge ฟองน้ำอัจฉริยะ ทางโมเดิร์นไนน์ทีวี ผมเลยอยากเอา clip มาอวดครับอีกอย่างคือ SaiJai.net  จะไปร่วมงานวันเด็ก ณ เมืองวิทยาศาสตร์ วันที่ 8-9 มกราคมนี้ด้วยครับ ถ้าใครสนใจงานวิทยาศาสตร์สำหรับเด็กๆ จะลองไปดูก็ได้นะครับ

Tuesday, January 06, 2009

Make:television

Make magazine has their own TV show.  You can check out their site here or go to the YouTube page to see videos hosted there.  Surely a great resource for budding inventors and hobbyists.

Sunday, January 04, 2009

Stunning Videos

First, human can fly (well, actually glide) using a wingsuit:


Right click on the video and select "Watch this on Vimeo" to see a bigger/full-screen size.

Next, super fast/amazing pistol and shotgun shooting:

Five targets, under one seconds


Fastest gun draws


Revolver spectacular


Amazing shotgun shooting.  This video is from 1993. Currently, Tom Knapp got ten clay pigeons instead of nine.